Cheile Nerei- Beusnita

Cheile Nerei au o lungime de 22 km din care 18 kmchei propriu zise, fiind cele mei lungi chei din România. Cheile nu sunt amenjate turistic fiind considerate cele mai sălbatice din țară. Alpiniștii pot găși aici pereți vericali, cu fisuri și superplombe înalte de pânăla 200 m. Cheile Nerei sunt formate de către râul Nera, care își are izvoarele pe “acoperișul Banatului” sus pe Semenic, sub Piatra Goznei. Pe parcurs primește mai mulți afluenti și formează cheile începând de la Sopotul Nou. Lacul Dracului, fenomen carstic unic în tara noastră, s-a format prin prăbușirea tavanului unei peșteri, o parte a tavanului rămânând deasupra lacului. Suprafața lacului este de circa 700 mp, iar adâncimea de 12 m. El apare ca un mic lac încremenit la 12 metri, jumătate fiind băgat sub boltă enormă și innegrita a peșterii ce-l adăpostește. Apele sale prezintă reflexii verzi-albăstrui sau violet-negre, în funcție de cerul înorat sau senin. De sus, din balconul natural tăiat de ape în stânca de la intrarea în peștera, de la 8 metri înălțime se cuprinde toată oglinda lacului; în ciuda peretiilor negri și reci ai grotei, un petic de cer și câțiva fagi înalți de pe buza vagaunii întunecate în care se află lacul se reflectă în ea.

Orasul Oravita

Așezarea Oraviței la întretăierea drumurilor Resița-Anina, Moldova-Bozovici și la îmbinarea șesului cu dealul, cunoaște o notă specifică de dezvoltare al cărei timbru este reliefat de peisajul patriarhal de o frumusețea naturală a locurilor împrejmuitoare. Orașul se află în apropierea paralelei 45. Este înconjurat de dealuri ca Tâlva Mare , Tâlva Mică , Colilia, Prisaca , Dealul Mare , Rol, Marila, de o înălțime mai mică , relieful înalt fiind reprezentat de Munții Aninei. Situându-se în sud-vestul țării, Oravița se bucură de influența climei mediteraneene. Aici iernile sunt mai blânde, primăverile mai timpurii, verile mai lungi, toamnele mai plăcute.

Cascada Bigar

Este un tuf calcaros, acoperit de mușchi, înalt de 7-8 m pe care curge apă care se varsă în răul Miniș. Dacă urmărești poteca aproape o sută de metri ai să descoperi de unde izvorăște apa :din Peștera Bigăr. Poteca se înfundă cu un zid abrupt de piatră calcaroasă . De sub zid iese un firicel de apă , care la coborâre își schimbă imaginea și se transformă într -un râu de munte nervos. Un real spectacol al naturii. Site-ul The World Geography a alcătuit în anul 2013 o listă cu cele mai impresionante cascade din lume. Pe primul loc se afla Cascadă Big ă r din Caraș-Severin.

Teatrul Mihai Eminescu​

Teatrul Mihai Eminescu este primul teatru de pe teritoriul actual al României și a fost construit în anul 1817 după proiectele arhitectului macedo-român Ion Niuni, de asemenea este prima clădire de teatru din Europa iluminată cu lămpi de acetilenă. Interioarele, o copie fidelă a fostului Burgtheater din Viena, au fost decorate după proiectele arhitectului vienez Ieronimus Platzger. De-a lungul timpului aici au susținut spectacole multe trupe de teatru din țară și din străinătate. În 1868 aici a avut reprezentație și trupa Pascaly trupa care îl avea că și sufleur pe însuși poetul Mihai Eminescu. În amintirea acestui eveniment teatrul poartă numele poetului.

Calea ferata Oravita-Anina​

Calea ferată Oravița – Anina este prima cale ferată montană din țară . A fost construită pentru realizarea transportului de cărbune de la Anina la portul dunărean Baziaș . Linia Oravița – Baziaș , în lungime de 62,5 km a fost realizată deja , între anii 1847-1854. Tronsonul Oravița – Anina a fost terminat în 1863, pentru trenurile de marfă , iar în 1869 pentru transportul de persoane. Linia ferată urcă o diferența de nivel de 337,7 metri, trece prin 14 tuneluri şi 10 viaducte. Are o lungime de 34 km, șerpuiește pe văile Jitinului și Garlistei fiind cea mai spectaculoasă cale ferată montană din România . Pe acest traseu se află cel mai înalt viaduct al cailor ferate, viaductul Jitin, cu cei 37 m ai săi .

Manastirea Calugara​

Mănăstirea Călugăra este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Ciclova Montană, județul Caraș-Severin. Situată pe Valea Ciclovei, mănăstirea a fost întemeiată în 1859 pe locul unei vechi chilii călugărești.

Biserica mănăstirii este clasată ca monument istoric.

Cazanele Dunarii

Cazanele sunt un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munții Carpați. Au o lungime de circa 9 km. În unele locuri Dunărea se îngustează până la 230 m, îngreunând navigația. Fluviul este mărginit de pereți verticali, stâncoși.
Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km, încadrându-se între masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) și Veliki Strbac (Serbia).
Aproape de golful Mraconia, se poate observa, săpat în stâncă, chipul lui Decebal, statuia lui Decebal având dimensiunile 55 m – înălțime și 25 m – lățime.